Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser risken ut för skogsbränder? SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt berättar ”torrt i skog och mark”. Foto: Josefin Silverberg/SVT samt Suvad Mrkonjic/TT

SMHI: Extremt stor risk för skogsbrand på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, råder det extremt stor risk för skogsbrand i flera delar av landet.

– Det kan räcka med en glödande fimp för att starta en brand, säger meterologen Alexandra Ohlsson.

Den förhöjda risken för skogsbrand finns bland annat i delar av Jönköpings län, Södermanlands län, Örebro län och Östergötlands län.

– Det är viktigt att inte försätta sig i en situation där man startar en gräsbrand såhär års. Man kanske ska fundera på om man måste grilla just i skogen när det är hög brandrisk, det finns andra trevliga sätt att ha picknick på, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.

Kan räcka med en fimp

Samtidigt har även SMHI utfärdat en generell hög risk för skogsbrand på flera håll i landet. Bland annat i östra Götaland, delar av västra Götaland och delar av östra Svealand. Enligt SMHI råder det på vissa håll till och med extremt hög risk för skogsbrand.

Enligt Alexandra Ohlsson, metereolog på SMHI, finns det områden i landet där det just nu är så torrt att en glödande fimp kan få stora konsekvenser.

– Det skulle kunna bidra till att starta en brand. Är det väldigt torrt kan även en blixt som slår ner starta en skogsbrand, säger hon.

Brand bekämpades med helikopter

Under tisdagsmorgonen har räddningstjänsten vid Södertörns brandförsvarsförbund bekämpat en skogsbrand mellan Hemfosa och Träsksjön i Haninge kommun.

Helikoptrar från MSB har kallats in för att vattenbomba branden.

– Elden är nu omringad, det finns ingen spridningsrisk. Som tur är finns ingen närliggande bebyggelse och det blåser inte, säger Anders Sessler, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till SVT Stockholm.

Förbjudet att elda på Gotland

Enligt SMHI råder det även stor eller mycket stor risk för skogsbrand på Gotland. På grund av den torra marken råder det sedan en vecka tillbaka eldningsförbud i hela Gotlands län. Förbudet gäller tillsvidare, men det är fortfarande tillåtet att använda fasta grillplatser och att grilla på den egna tomten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.