Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när lärarna vässar utomhusundervisningen – ”Det här är perfekt när vi ska bygga vindskydd”. Foto: SVT

Hinderbanor och knopar – här vässar lärare utomhusundervisningen

Uppdaterad
Publicerad

Hinderbanor och knopar – det var några av de saker som dalalärare fick testa när de samlades i Falun under onsdagen för att stärka utomhus- och friluftsundervisningen.

– Riksdagen har bestämt att ett av tio nationella mål är att skolan ska ha ett rikt friluftsliv – vilket innebär att man ska bedriva friluftsverksamhet och undervisning utomhus i större utsträckning, säger Gittan Matsson som är friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.

Ett rikt friluftsliv i skolan är ett av tio nationella friluftsmål – som innebär att förskolor och skolor ska bedriva friluftsverksamhet och undervisning om förutsättningar för en god miljö och hållbar utveckling.

– Det målet har inte uppfyllts så vi måste jobba på för att det ska uppfyllas, säger Gittan Matsson.

Målet är också att arbeta mer ämnesövergripande. På onsdagen samlades lärare från länet för att få idéer om hur man kan samarbeta bättre mellan olika skolämnen – med fokus på utomhusaktiviteter.

– En sådan här dag är jätteviktig, där man utbyter erfarenheter för bättre undervisning, säger Jenny Nyberg som är lärare på Främbyskolan i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.