Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Vansbro har bara en av 13 barngrupper fler barn än vad som rekommenderas – hör skolchefen förklara vad som ligger bakom de goda resultaten i kommunen. Foto: Sofie Lind/SVT

Fem av tio barngrupper större än rekommenderat i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Max tolv barn i åldern ett till tre i varje barngrupp på förskolan – så ser Skolverkets riktlinje ut. Men förra året var över hälften av barngrupperna i Dalarna större. Det visar ny statistik från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund och nu kräver facken skärpt lagstiftning.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna för ett- till treåringar innehålla max tolv barn. För de äldre barnen rekommenderas max 15 barn. Men så ser det inte riktigt ut i landet och i Dalarna är storlekarna på barngrupper inte helt i linje med Skolverkets riktlinjer. 52 procent är siffran i Dalarna, vilket är något högre än rikssnittet på 48 procent.

Ser olika ut i länet

En kommun som sticker ut i Dalarna är Ludvika. Där har 43 av 54 barngrupper fler barn än vad som rekommenderas. Efter det kommer Borlänge där 64 av 87 barngrupper har fler barn än rekommendationen.

Det ser annorlunda ut i Vansbro. Där har bara en av 13 barngrupper fler barn än Skolverkets rekommendation.

Kräver lagstiftning

Att det ser ut så här gör att lärarfacken nu kräver att regeringen lagstiftar om ett maxtak för barngruppernas storlek och en minimeringsbemanning.

– Det är tydligt att Skolverkets rekommendationer inte har nått hela vägen. Det är faktiskt obegripligt att politikerna inte redan har tagit denna situation på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand, tillträdande ordförande för Sveriges lärare.

Kommun för kommun

Ludvika: 80 procent (43 av 54)

Borlänge: 73 procent (64 av 87)

Mora: 67 procent (10 av 15)

Malung-Sälen: 64 procent (9 av 14)

Säter: 59 procent (16 av 27)

Avesta: 51 procent (17 av 33)

Smedjebacken: 50 procent (4 av 8)

Gagnef: 48 procent (12 av 25)

Rättvik: 47 procent (7 av 15)

Orsa: 43 procent (3 av 7)

Älvdalen: 40 procent (2 av 5)

Falun: 38 procent (47 av 124)

Hedemora: 34 procent (13 av 38)

Leksand: 34 procent (9 av 27)

Vansbro: 8 procent (1 av 13)

Det är bara åldersindelade barngrupper som är inräknade. I Dalarnas län var 55 procent av barngrupperna åldersindelade år 2021.

Källa: Skolverket. Lärarförbundet har bearbetat materialet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.