Historiskt maktskifte i Dalarna – Alliansen tar över efter 92 år

Uppdaterad
Publicerad

Bakom stängda dörrar har det förhandlats och diskuterats – en månad efter valet står det nu klart att det blir maktskifte i Landstinget Dalarna. Och enligt moderaternas ledare har det gått lätt att förhandlingarna, nästan för lätt.

– Jag tycker att vi har haft jättebra och konstruktiva samtal. Vi har gett och tagit och det bådar ju gott men det har nästan gått för lätt, säger Ulf Berg (M).

Det är Miljöpartiet som är nyckeln till ett maktskifte i ett landsting som styrts av socialdemokrater i mer än 90 år.

Majoritet med sex partier

Miljöpartiet, som tidigare har styrt tillsammans med S och V,  tar nu sina tre mandat och går över till Alliansen. På så vis bildas en ny majoritet bestående av sex partier.

– Vi har till slut kommit överens om att bilda majoritet här i Dalarna. Från och med 1 januari blir det dessutom en Region och utmaningarna kommer inte att bli mindre än de tidigare varit, säger Mursal Isa (MP).

I det nya styret blir Moderaterna det största partiet, följt av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Dalarnas sjukvårdsparti, Liberalerna och Miljöpartiet.

S-topp lämnar efter valnederlag

Socialdemokraterna backade rejält i valet och tappade fem mandat i landstingsfullmäktige – ett valresultat som ledde till att sittande landstingsrådet Gunnar Barke meddelade att han lämnar toppolitiken och ger plats åt en ny ledning för Socialdemokraterna i landstinget.

Centerpartiet har agerat som stödparti åt S, V och MP under den föregående mandatperioden men enligt Socialdemokraterna har Centerpartiet inte varit intresserade av förhandlingar om att fortsätta styra tillsammans med de rödgröna framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.