Hör tidigare landstingsrådet Elin Norén: ”Jag hoppas att majoriteten håller emot stora privatiseringar som slår sönder vården.” Foto: SVT Arkiv

Norén (S): “Riskerar att bli spretigt, väldigt dyrt och slöseri med skattepengar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har alla pusselbitar lagts på sina platser i utmaningen att få ihop ett styre för landstinget i Dalarna. Men bilden av att Socialdemokraterna skulle förlora makten har varit synlig i stort sett sedan valnatten.

Elin Norén har varit landstingsråd för Socialdemokraterna, och hon lär närmast få ta rollen som oppositionsråd. Hon befarar att det kan bli komplicerat för sex partier att styra tillsammans.

– Jag tror att det hade varit bättre med en stabilare majoritet med färre partier som på ett bättre sätt hade kunnat hitta en gemensam linje och ta mer ansvar både för ekonomin och sjukvården i Dalarna. Men vi har den situation vi har, konstaterar Norén.

“Har lovat allt åt alla”

Norén tror också att det nya styret kommer att ställas inför svåra utmaningar om alla vallöften ska infrias.

– De är sex små partier som i valrörelsen har lovat allt åt alla. Det riskerar att bli spretigt, väldigt dyrt och slöseri med skattepengar. Men vi får se.

– De har under en lång tid bedrivit en landstingspolitik som bara handlar om att gnälla på det som går fel och samtidigt lova allt, och det är väldigt svårt att få en sådan politik att gå ihop när man väl är i majoritet.

Skeptisk till privatiserad sjukvård

I videoklippet ovan svarar Elin Norén på frågan om vilka frågor hon är orolig för att det nya styret kommer att driva, med privatiseringen av sjukvården som ett exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet