Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hitachi öppnar ny fabrik i Smedjebacken

Uppdaterad
Publicerad

Hitachi Energy öppnar en 2 500 kvadratmeter stor fabrik i Smedjebacken under augusti 2022, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Satsningen görs för att möta den ökande efterfrågan på system för högspänd likström som har en stor roll i energiomställningen.

– Vi ser en ökad efterfrågan på vår världsledande teknik som påskyndar den hållbara energiomställningen runt om i världen och vi är väldigt glada över att vi kan fortsätta investera och expandera vår produktion i Dalarna, säger Andreas Berthou, global chef för enheten HVDC, i pressmeddelandet.

Växer i Dalarna

I dag jobbar cirka 2 700 personer på Hitachi i Ludvika och med den nya fabriken växer företaget som arbetsgivare i Dalarna.

– Vi ser fram emot att välkomna hundratals nya medarbetare som vill vara med och bidra till den globala omställningen.

Inledningsvis kommer cirka 50 personer arbeta i den nya fabriken och runt 100 nya medarbetare ska rekryteras till ventilproduktionen med placering i Ludvika och Smedjebacken. Till fabrikerna söker man främst montörer, men även medarbetare inom logistik, produktionsteknik och automation. Totalt räknar Hitachi Energy med att rekrytera runt 500 personer i Sverige under det kommande året.

Positivt för Smedjebacken

– Det här är väldigt positivt, vi har känt till det här ett tag. Det är jätteroligt att få vara en del av Hitachis expansion och deras roll i klimatomställningen, säger Fredrik Rönning (S), kommunstyrelsens ordförande i Smedjebacken.

Verksamheten kommer att flytta in i befintliga lokaler, det gamla tryckeriet, i centrala Smedjebacken.

I klippet berättar den globala chefen för Hitachi HVDC-products , Thomas Krysén, om nyetableringen och rekryteringen framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.