Foto: Isabelle McAllister/TT

Hitlermasker såldes vid marknadsstånd

Uppdaterad
Publicerad

När inredaren Isabelle McAllister besökte Classic Car Week på onsdagen, upptäckte hon hitlermasker till försäljning vid ett marknadsstånd. Hon blev arg, ledsen och förtvivlad och konfronterade säljaren. ”Det är stötande och rasistiskt. Jag förstår inte varför ingen reagerat tidigare”, skriver Isabelle.

När Isabelle McAllister under Classic Car Week i Rättvik fick syn på försäljaren, säger hon att ”hon baxnade”. Hon ifrågasatte hur sådana här masker ens kunde få finnas till försäljning och bestämde sig för att konfrontera både säljaren och de ansvariga.

Hon publicerade ett inlägg på sin Facebooksida:

”Är i Rättvik & Classic Car week ska precis börja. Åker förbi ett av alla marknadsstånd och baxnar. De skyltar med och säljer Hitlermasker. Stannar och frågar hur de tänker? 'Ja, men det här är en superpopulär mask. Vi sålde över 50 stycken i Västerås förra veckan.' svarar försäljaren.

Jag fattar ingenting. Blir arg, ledsen och förtvivlad. Jag ber henne ta ner dem och säger att det är stötande och rasistiskt. Hon säger att hon inte är ansvarig. Den personen kommer om ett par timmar”, skriver Isabelle McAllister.

”De förstår inte ens varför vi reagerar”

När Isabelle får till svar av säljaren att hon inte är ansvarig, så ringer Isabelle och hennes vän både kommunen och ansvariga för festivalen. Enligt hennes inlägg på Facebook så möts de av oförståelse.

”De förstår inte varför vi ens reagerar. De tycker mest att vi är jobbiga”, skriver Isabelle McAllister.

Ansvariga för Classic Car week reagerar genom att se till att maskerna plockas bort meen Isabelle McAllister ifrågasätter i sitt inlägg att ingen reagerat tidigare.

Frågar sig hur det kan vara ok

Isabelle McAllister fortsätter sitt inlägg med att berätta hur de intilliggande butikerna reagerade på maskerna.

”Vi frågar de som har butiker runt omkring som svarar; 'ingen skulle bli gladare än jag om de försvann'. Men varför ringde du inte då? Hur kan de ha fått sälja masker i Västerås?”

”Vi måste alla säga till när vi ser saker som inte stämmer. Säga ifrån. Nolltolerans helt enkelt. Inget snack om saken”, skriver Isabellle som såg till att maskerna sedermera plockades bort för försäljning.

Dessa försäljare inte välkomna

SVT Nyheter Dalarna har under onsdagen sökt ansvariga för Classic Car Week för en kommentar. Roland Pettersson är ordförande och ansvarig.

– Från vår sida kan jag direkt säga att vi inte vill ha någon som helst samröre med den här typen av försäljare. I morgon bitti har vi ett möte med polisen och räddningstjänsten och jag ska be dem följa upp det här och se till att allt är nedplockat, säger han och fortsätter:

– För några år sedan sa vi åt försäljare att de skulle plocka bort allt sådant, och kommer det något mer så ber vi dem packa ihop och lämna området. Vi från styrelsens sida är emot det fast och bestämt, säger Roland Pettersson.

LÄS MER: Sydstatsflaggan bannlyst vid cruising

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.