Hög dödlighet i hjärt-kärlsjukdom i Dalarna – minskning senaste fem åren

Uppdaterad
Publicerad

Förra året dog drygt 1 000 personer i länet av hjärt- och kärlsjukdomar. Dalarna är ett av länen med störst hjärt-kärlsjuklighet i landet men de senaste fem åren har antalet döda minskat något.

– Dalarna har legat högt i statistiken i flera decennier, men skillnaden mot övriga län har minskat något de senaste åren, säger Kristina Hambraeus, verksamhetschef på kardiologkliniken i Falun.

Enligt Hjärt- och lungfonden lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Hjärt-kärlsjukdom är den främsta dödsorsaken i Sverige och orsakar ungefär en tredjedel av alla dödsfall – omkring 30 000 varje år i hela landet.

Fetma, mat och motion

– De här sjukdomarna orsakas till väldigt stor del av livsstilsrelaterade faktorer som fetma, mat- och motionsvanor och om du använder tobak, säger Kristina Hambraeus på Falu lasarett.

Region Dalarna

Dalarna finns med bland de tio län i landet som har högst dödstal kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar. 2016 var det 1227 personer i Dalarna som dog av hjärt- och kärlsjukdomar enligt siffror från Hjärt- och lungfonden. Förra året dog 1045 personer i Dalarna kopplat till det här och de senaste fem åren syns en minskning.

En av förklaringarna är att vi fått sundare levnadsvanor, till exempel att färre röker.

Vad kan man göra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar? Hör läkaren i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet