Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkaren Anders Lindblom berätta om hur beredskapen för Coronavirus ser ut på Falu lasarett i klippet ovan. Foto: Aleksandra Stålfors

God beredskap på Falu lasarett: ”Vi kollar upp läget varje vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen för att ta hand om misstänkta coronafall i Dalarna är god, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Region Dalarna.
– Vi har möten med Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare i andra regioner två gånger i veckan. Där kollar vi upp läget och diskuterar svårigheter och hur man ska planera.

Ett tiotal patienter har provtagits för coronavirus på Falu lasarett sedan epidemin bröt ut, och på sjukhusets infektionsklinik finns det plats att vårda 24 smittade patienter. I Sverige har det hittills bara varit ett konstaterat fall av viruset i Jönköping.

Anders Lindblom bedömer att man måste vara på tårna och se till att det inte blir en smittspridning i Sverige, likt den som utbreder sig i Italien just nu.

– Det här är ändå en ganska liten epidemi om man ser det globalt sett. Den är spridd över världen men det är få som insjuknar. Problemet är att det är ett nytt virus som kommer in som kan få samhälleliga konsekvenser. Det kan bli en större spridning i och med att vi inte har någon immunitet mot det här viruset. Det är viktigt att vidta åtgärder för att inte få någon spridning i Sverige.

I klippet berättar Anders Lindblom mer om hur beredskapen för Coronaviruset ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet