Emil Svensson, insatsledare under utbildning och Anders Lasses, operativ chef framför de två helikoptrar som står redo vid eventuella skogsbränder. Foto: Brandkåren Norra DalarnaVisa alla (2)
Visa alla (2)

MSB-helikoptrar står redo i Mora – stor risk för skogsbränder i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen bekämpades flera skogsbränder i Dalarna. Nu har MSB placerat två helikoptrar i Mora, redo att bekämpa flera skogsbränder, när det råder mycket stor brandrisk i länet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har normalt sett helikoptrar som brukar användas vid bekämpning av bränder i Dalarna, placerade i Västerås, berättar Johan Szymanski som är räddningschef för Brandkåren Norra Dalarna.

– Då kan det ta ett tag innan de kommer på plats, säger han.

”Känns fint att de är på plats”

Under onsdagen har MSB placerat två helikoptrar vid flygplatsen i Mora på grund av den mycket stora risken för skogsbränder i länet.

– Vi hade ett antal bränder igår där helikopter krävdes, så det känns fint att de finns på plats om det börjar brinna idag. Det är stor risk för det med tanke på åskvädret igår. Det kan ligga bränder efter tidigare blixtnedslag som tar fart under eftermiddagen, säger Szymanski på onsdagsförmiddagen.

Risk för bränder i trädkronorna

Han uppmanar också till försiktighet vad gäller skogsmaskiner.

– Vi har sett bränder vid flera skogsmaskiner, så vi uppmanar till att ha brandvakter vid dem i det här läget, säger Szymanski.

Han berättar också att det just nu finns risk för så kallade toppbränder.

– Vi har extremt höga brandriskvärden. Det ligger på en femma. Vi kan också se till det vi kallar spridningsindex att om vi får en brand så är det stor risk att branden klättrar upp mot kronorna och att det blir toppbränder. De sprider sig otroligt snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer