”Det förekommer att medarbetare tas ur tjänst medan den här typen av utredningar pågår”, säger Åsa Dedering, chef för hälso- och sjukvården. Foto: SVT

Hög chef inom Region Dalarna tas ur tjänst under utredning

Uppdaterad
Publicerad

Divisionschefen över kirurgin i Region Dalarna, Tomas Riman, är tagen ur tjänst under tiden som regionen genomför en extern utredning om hur de hanterat visselblåsarärenden.

Enligt Läkarföreningen har arbetsgivaren brutit mot visselblåsarlagen i samband med att IVA-chefen Torbjörn Roos chefsförordnande sades upp i förtid.

Åsa Dedering, chef för hälso- och sjukvården, har fattat beslutet att Riman inte ska vara i tjänst tills dess att utredningen är klar – eller som längst en månad.

– Jag kan inte kommentera personalärenden i detalj, men det förekommer att medarbetare tas ur tjänst medan den här typen av utredningar pågår, säger Dedering.

Tillsätter ni under tiden en tf divisionschef?

– Just nu är det jag och sedan växlar det mellan andra chefer såsom det gör under sommar- och semesterperioder, säger Dedering, som i övrigt inte vill kommentera ärendet i nuläget.

SVT Nyheter Dalarna har sökt Tomas Riman för en kommentar.

Detta har hänt:

December 2023: Region Dalarna startar en utredning efter ett visselblåsarärende gällande jäv mot chefen för Division kirurgi, Tomas Riman. Utredarna intervjuar visselblåsaren och flera chefer i verksamheten. En av dem är Torbjörn Roos.

Mars 2024: Utredningen redovisas. Den visar att Tomas Riman är oskyldig till jäv.

Maj 2024: Chefen för intensivvården, Torbjörn Roos, får veta att hans chefsförordnande kommer att sägas upp i förtid. Personal vid regionen startar en namninsamling och protesterar mot beslutet.

• Sveriges läkarförbund inleder förhandlingar med Region Dalarna och hävdar att de brutit mot visselblåsarlagen och att IVA-chefen Torbjörn Roos uppsägning handlar om en repressalie efter visselblåsarärendet mot Riman.

• Region Dalarna tillsätter en extern utredning av hur de själva hanterat visselblåsarärendet och den 12 juni tas kirurgchefen Tomas Riman ur tjänst i väntan på att utredningen ska bli klar.

Vad är en visselblåsning?

  • Alla offentliga arbetsgivare som har fler än 50 anställda samt privata arbetsgivare med fler än 249 anställda ska ha kanaler för att göra visselblåsningar på plats. Från och med den 17 december 2023 gäller även kravet för privata arbetsgivare med minst 50 anställda.
  • Visselblåsarlarm ska hanteras av särskilt utsedda personer eller enheter som ska vara oberoende och självständiga.
  • Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare. Utsätts en visselblåsare ändå för repressalier ska det finnas rätt till skadestånd.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.