Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Torbjörn Roos kollega säger om missnöjet och vad Hälso- och sjukvårdsdirektören svarar: ”Förstår att man känner en frustration.” Foto: Alfred Jakobsson/SVT, Hannes Forssell/SVT (arkivbild)

Iva-chef i Falun petas i förtid – medarbetarna protesterar med namninsamling

Publicerad

Region Dalarna vill att Torbjörn Roos, verksamhetschef för operation-, anestesi- och intensivvårdsavdelningarna på Falu lasarett, ska lämna sitt chefsförordnande i förtid. Det har skapat protester och en namninsamling med hundratals underskrifter från upprörda medarbetare.

Torbjörn Roos hamnade i strålkastarljuset under coronapandemin då hans arbetslag på intensiven tog hand om de allra sjukaste covidpatienterna.

Enligt läkargruppen från kliniken som förkortas ”Op-An-IVA” har Torbjörn Roos varit en uppskattad chef sen 2018. De hänvisar till medarbetarenkäter som sägs visa på god trivsel på arbetsplatsen. Initiativtagarna vill att Roos ska bli kvar som chef för det de kallar en ”välfungerande klinik som inte är beroende av hyrpersonal”.

Över 1 000 underskrifter på namninsamlingen

Gruppens namninsamling på internet har på bara några dagar samlat över 1 000 underskrifter, varav drygt 600 med offentligt namn. Åtminstone 100 av dem anger Op-An-IVA-kliniken som arbetsplats.

Vill vänta med att kommentera

SVT Dalarna har kontaktat Torbjörn Roos som bekräftar att hans chefsförordnande egentligen löper till december 2025, men att han nu har fått besked om att Region Dalarna vill att han ska lämna chefsuppdraget i förtid. I övrigt vill han avvakta med att kommentera ärendet, eftersom det fortfarande pågår fackliga förhandlingar.

Ser allvarligt på ärendet

Daniel Svedin på Sveriges läkarförbund/Dalarnas läkarförening som företräder verksamhetschefen säger till SVT Nyheter Dalarna att det här är ett ärende som de ser allvarligt på.

I videoklippet ser du en nära kollega på kliniken berätta varför han vill ha kvar Torbjörn Roos som chef, och hälso- och sjukvårdsdirektören Åsa Dedering som förklarar Region Dalarnas agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.