Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Linder (MoP) och Anna Hed (C). Foto: Ann-Louise Julin / SVT

Motstånd mot skolbygge i Mora fortsätter – ”Kan hända mycket innan byggstart”

Uppdaterad
Publicerad

I Mora är det viktigaste vallöftet för styrande centern att högstadieskolan på Stranden-området verkligen blir byggd under mandatperioden. 

– Vi behöver förbättra villkoren för våra högstadieelever, säger kommunalrådet Anna Hed (C). 

Beslutet om att slå ihop Noretskolan och Morkarlbyhöjdens högstadium till en sammanhållen högstadieskola är redan taget, en majoritet i fullmäktige röstade för det i juni. Men eftersom det är flera partier som är emot bygget bygget på Stranden, kan det ta flera år av överklaganden och andra förseningar innan spaden sätts i marken. 

– Vi har ju ett KF-beslut men nu går vi in i en detaljplaneprocess och den måste man ha respekt för och se vad den kommer att medföra, säger Anna Hed. 

Strandenområdet i Mora

Morapartiet emot bygget

Det tredje största partiet i kommunfullmäktige är Morapartiet (MoP) med sex mandat, det partiet som haft det mest högljudda motstånden mot skolbygget. 

– Det kan hända mycket innan vi är framme vid en byggstart, säger Joakim Linder (MoP). Först ska genomfarten genom Mora byggas klart, det tar ett par år. Sedan startar planarbetet, det tar också tid så än kan mycket hända. 

S: Personalförsörjning viktigast

Det största oppositionspartiet är Socialdemokraterna, som röstade för ett nytt högstadium i fullmäktige. Men oppositionsrådet Lennart Sohlberg (S) tycker att en annan fråga är minst lika viktig. 

– Vi måste klara personalförsörjningen. Vi måste kunna rekrytera till skola, barn- och äldreomsorg. Det är en utmaning eftersom välfärden behöver mycket personal de kommande åren, inte minst med tanke på att vi får allt fler äldre, säger Lennart Sohlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet