Antalet barn som föds beror bland annat på landets ekonomi och bostadsbeståndet. Foto: Christine Olsson, TT

Högt barnafödande i Avesta och Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har barnafödandet i Sverige minskat. Enligt en ny prognos av SCB föder varje kvinna i snitt 1,75 barn. Avesta och Hedemora avviker från trenden; i Avesta föder den genomsnittliga kvinnan i snitt 2,35 barn och i Hedemora föder hon 2,16 barn.

Agneta Romin arbetar som verksamhetschef vid kvinnokliniken i Falun. Hon tror att Avesta och Hedemora ligger i topp gällande barnafödandet eftersom de har tagit emot många nyanlända, unga personer.

– En ren gissning är att det beror på att Avesta och Hedemora har en hög andel utlandsfödda personer och för dem är det vanligare att föda barn vid yngre ålder. Både Avesta och Hedemora har tagit emot många nyanlända, unga personer, säger hon.

”Högre fruktsamhet i villaområden”

– Bostadsbestånden i en region har betydelse. I områden med små, trångbodda lägenheter är fruktsamheten ofta lägre, medan den i villaområden generellt sett är högre, säger Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.