Högt pris för attraktiva pister

Uppdaterad
Publicerad

Varje år används lika mycket vatten till skidanläggningarna i Dalarna, som det får plats i sex stycken vattenfylda Globen-arenor – och många anläggningar har inte råd med energikostnaderna.

De alpina skidanläggningarna är nästan helt beroende av att tillverka konstsnö i dag. Vintrarna är för dåliga och av de tjugofem anläggningarna som fortfarande finns kvar i Dalarna är det bara tre som kämpar utan konstgjord snö. Alla andra hjälper naturen på traven.

– Vi brukar skoja om att natursnö är trevligt och fint att ha på träden, men det skulle aldrig hålla om man skulle öppna bara på natursnö. Då skulle säsongen bli väldigt kort, säger Gustav Eriksson som är anläggningschef på Kläppen.

#vårtklimat – snö

Anläggningar i länet stänger

På många håll skulle det nästan inte bli någon säsong alls. SVTs granskning visar att sju anläggningar i Dalarna har gett upp de senaste sju åren – alltså en anläggning om året. Inte ens Hunflen i Äppelbo som funnits sedan 30 år tillbaka och har en modern konstsnöanläggning klarade sig längre utan kommunalt ekonomiskt stöd för konstnösnö, och nu har kommunen sagt nej.

– Det var lite missräkning. Efter alla år som vi har kämpat med det här, säger Arne Pettersson på Äppelbo AIK.

– Om man ser på det glada 80-talet när de flesta anläggningar började att ploppa upp och snökanonsystemen kom, då var det ett enklare sätt att producera snö. Det gick åt mer energi men då var energipriserna på en helt annan nivå än de är i dag och det gjorde att fler kunde producera snö och även många midre anläggningar – inte bara de stora som har råd att investera i sådant här, säger Gustav Eriksson som är anläggningschef på Kläppen.

Enorma mängder el och vatten

Men nu är det nya tider, snökanonerna har smygstartat i Sälen, men innan säsongen är slut så kommer enorma mängder vatten att förvandlas till snö. Det vatten som används till skidanläggningarna bara i Dalarna motsvarar lika mycket vatten som skulle fylla arenan Globen i Stockholm sex gånger om – och för att förvandla sex vattenfyllda globen till snö behövs lika mycket ström som det går till att värma upp långt över sex hundra villor i ett helt år.

– Det är ju det vi lever på, det är ju snö, och vi har satsat jättemycket på att bygga ut och att ha ett bra snösystem. Vi kan göra mycket snö på kort tid till så låg kostnad som möjligt. Det har vi råd med, det är kanske inte alla som har det, säger Gustav Eriksson som är anläggningschef på Kläppen.

Anläggningsdöden

När den alpina döden dragit in över de små pisterna så kanske det blir något helt annat än skidor på de övergivna bergen i Dalarna.

– Det kanske är andra verksamheter, att man bygger ut det med cykelsidan till exempel, det är ju en grej som bara utvecklas, säger Arne Pettersson på Äppelbo AIK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – snö

Mer i ämnet