Under juli vände det när rekommendationerna för resor inom landet ändrades och nu slogs istället rekord på flera håll, vilket bland annat har slitit på personalen. Foto: TT

Högt tryck under kort period – så sammanfattas turistsommaren i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Utländska turister har varit mycket sällsynta i Dalarna i sommar. Det har dragit ner resultatet för många av turistanläggningarna i det annars så populära turistlänet.

Besöksnäringen fick en tuff start på sommaren i år med anledning av coronaviruset. Under våren stod många verksamheter i stort sett stilla. Rådande restriktioner medförde inställda evenemang, inställda affärsresor och avbokningar från inte minst internationella gäster, uppger Visit Dalarna när sommarsäsongen sammanfattas.

Rekord på flera håll i juli

Under juli vände det när rekommendationerna för resor inom landet ändrades och nu slogs istället rekord på flera håll, vilket bland annat har slitit på personalen.

– Även om juli medförde ett ökat tillskott av besökare har den låga bemanningen på flera håll inneburit att personal slitit hårt och lönsamheten påverkats av ökade kostnader och kapacitetsneddragningar, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna i ett pressmeddelande.

De svenska turisterna har besökt Dalarna i hög grad under sommaren. Många har kommit för att cykla och vandra i fjällen precis som många förutspådde innan sommaren, men enligt Visit Dalarna har också andra besöksmål sett höga besökssiffror.

– Det är överraskande och väldigt glädjande att vi har nått upp till förra årets besöksantal med tanke på den rådande situationen. Vi värnar om säkerheten för våra besökare och har ändrat våra rutiner på flera sätt, Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Framtiden oviss

Men trots uppgången under juli är framtiden fortsatt oviss för många inom besöksnäringen i Dalarna.

– Krisen är inte över. Många har drabbats hårt. Inför hösten finns stor oro, inte minst hos de verksamheter som berörs av evenemang, affärsresande, gruppresor och konferenser. Det är viktigt med beslut från myndigheter gällande hur evenemang kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt”, säger Jonas Rosén, vd Visit Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.