Det är just nu högt tryck och långa köer för passansökningar vid polisstationen i Borlänge. Foto: SVT/TT

Högt tryck vid polisens passreceptioner

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidsbokning för passansökningar infördes i Borlänge har trycket ökat på de övriga receptionerna i Dalarna som hanterar ansökningarna. Därför har Polismyndigheten ändrat öppettider och stängt ett par receptioner.

– Det här är ett nationellt problem, det gäller inte bara region Bergslagen, säger Anders Sjöberg, kommunikatör polisområdet Bergslagen.

I Borlänge behöver man sedan en tid tillbaka boka en tid, dropin-ansökningar är alltså inte längre möjligt just där. Men i Avesta, Ludvika och Mora går det fortfarande att göra dropin-ansökningar. Därför har trycket hos dessa receptioner ökat den senaste tiden och innebär att de belastas extra mycket.

”Medvetna om problematiken”

– Det man gör nu är att försöka hitta olika former för att underlätta för människor som ska söka pass och det gör man på olika sätt. Men det finns inget beslut om hur det här ska lösa sig än, men vi jobbar på det här och är fullt medvetna om problematiken, säger Anders Sjöberg, kommunikatör polisområdet Bergslagen och fortsätter:

– Jag skulle tänka mig att man under nästa vecka kommer kunna gå ut och tala om vilka åtgärder som kommer att vidtas.

Många fler passansökningar i år

Anders Sjöberg berättar att den nationella siffran över antal passansökningar i år är väldigt mycket högre jämfört med samma tid förra året.

– Vi vet inte varför det ser ut så just i dag, men kanske kommer vi fram till en förklaring på det nästa vecka också.

Anders Sjöberg vill poängtera att det inte tar lång tid att få sitt pass i handen efter det att man har gjort sin ansökan hos polisen. Han menar att det är ett missförstånd.

– Hos de flesta polisstationer tar det tre till fem arbetsdagar att få sitt pass i handen. Men många tror att det tar både en eller två månader innan man får sitt pass, efter det att man har sökt. Så är det inte.

Däremot är det alltså svårt att få en tid för en passansökan på flera polisstationer inom en rimlig tidsram just nu.

– Det här är bra att folk vet det här, så att man inte har den missuppfattningen.

Bemanningen redan ökad i Borlänge

Den ansträngda personalsituationen gör att polisen har behövt ändra tider och stänga ner receptioner för att öka bemanningen i Borlänge och Mora. Receptionerna i Sälen och Vansbro har därför stängt och besökare hänvisas till receptionen i Malung i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.