Khulud från Borlänge: ”De som ser ut som jag får kämpa extra hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Den första januari nästa år blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. Något som Khulud Omar från Jakobsgårdarna i Borlänge välkomnar. I ett nytt tv-program berättar hon om hur barn i hennes område inte har samma rättigheter som andra barn.

– Äntligen, det behövs verkligen. Många har kämpat för att det ska bli lag och nu har politikerna tagit det på allvar och nu är det verkligen igång, säger 17-åriga Khulud till SVT Dalarna.

Barnkonventionen slår bland annat fast att alla barn har samma värde och rättigheter och att barnens bästa ska beaktas vid beslut som rör barn.

Khulud anser dock inte att hon har samma rättigheter som andra barn, på grund av var hon bor och hur hon ser ut.

I klippet ovan berättar hon mer om varför barn i områden som tex Jakobsgårdarna är särskilt utsatta.

Den 13 november är det premiär för Utbildningsradions nya programserie Rättighetsbärarna. Där berättar bland annat barn om sin situation och varför en lag behövs. Khulud Omar kommer att medverka i det fjärde programmet i serien.

Fakta Barnkonventionen:

Grundläggande artiklar:

– Alla barn har samma rättigheter och lika värde.

– Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

– Alla barn har rätt till liv och utveckling.

– Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Att barnkonventionen blir svensk lag innebär inte att barn får nya rättigheter i Sverige. Barnkonventionen gäller redan i Sverige. Den får dock en högre status som svensk lag. En utav de största skillnaderna blir ett större ansvar för lokala och statliga myndigheter, rättsväsendet och andra beslutsfattare. Detta eftersom de blir tvungna att tillämpa rättigheterna i konventionen, så att den får ett större genomslag vid bedömningar, ärenden och beslut som rör barn.

Källa: Unicef

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.