Hon har tvingats coronatesta sig 120 gånger – stor glädje när Norge slopar restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Norge slopar nu nästan alla coronarestriktioner. En stor lättnad för svenskar som jobbar i Norge och som i stort sett hela pandemin tvingats göra coronatester för att kunna pendla över gränsen.

– Det här är glädje. Jag har gjort mer än 120 tester, säger Ingeborg Hemstad i Gränsbo väster om Sälen.

Ingegerd Hemstad bor i Sverige, precis intill norska gränsen, men hon har upp till fyra gånger i veckan tvingats testa sig för covid-19 för att kunna resa till jobbet i norska Trysil, knappt fyra mil bort.

Men nu har den norska regeringen beslutat att upphäva i stort sett alla coronaregler. Och då försvinner också kravet på negativt test för att få komma in i landet.

Coronaviruset i Dalarna

– Det har varit en utmaning. Det är egentligen skrämmande att myndigheterna helt har kunnat styra våra liv så här, säger Ingeborg Hemstad.

Hela hennes familj har drabbats av åtskilliga motgångar under den snart två år långa pandemin. Bland annat tvingades hennes yngsta son att flytta över gränsen och bo hos sin farmor en bit in på norska sidan när gränsen stängdes och han behövde ta sig till skolan i Norge varje dag.

– Men nu hoppas jag att det är över, säger Ingeborg Hemstad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet