Foto: Patrik Qvicker

Skolbarn flyttar till Norge för att få gå kvar i skolan – ”Det här är helt ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Den i stort sett helt stängda gränsen mellan Norge och Sverige gör nu att familjer splittras. Norska skolbarn som bor i Sverige tvingas flytta över gränsen för att få gå kvar i skolan.

– Det här är helt ohållbart, säger Ingeborg Hemstad som bor i Gränsbo på den svenska sidan av gränsen.

När norska myndigheter i slutet av förra veckan i praktiken stängde gränsen mot Sverige av rädsla för det muterade mer smittsamma viruset, blev det stopp också för skolbarn att komma in i landet. I byn Gränsbo nära Rörbäcksnäs bor familjen Hemstad där yngsta sonen går första året på gymnasiet  i norska Trysil. Han pendlar normalt varje dag men nu har han hastigt tvingats flytta över gränsen och bor hos sin farmor i Östby en bit in på norska sidan.

– Vi vet inte om det blir två veckor eller två månader. Norska myndigheter har beslutat om saker som gör det svårt för oss att leva här nu, säger mamman Ingeborg Hemstad.

Coronaviruset i Dalarna

”Vi orkar snart inte mer”

Hela familjen coronatestas två gånger i veckan, föräldrarna får åka till sina jobb i Norge för att de arbetar inom vården efter flera dagliga kontroller efter vägen. Men som svenskar får de inte träffa varken föräldrar, syskon eller ett av sina andra barn som bor i Trysil. Och så här har det varit i snart tio månader.

– När vi fick veta att sonen nu inte ens tar sig till skolan så var det droppen. Jag har stor förståelse för att de vill stoppa smittan, men vi drabbas orimligt hårt. Vi orkar snart inte mer, säger Ingeborg Hemstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet