”Vi ska bara hem och packa, sen emigrerar vi till norge”, se Patrik Persson som tvingas flytta över riksgränsen. Foto: Patrik Qvicker

Svenska jobbpendlare tvingas ”emigrera” efter nya coronaregler

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar som pendlar till sitt arbete i Norge tvingas nu hastigt flytta till Norge för att kunna fortsätta jobba. Orsaken är att de från och med fredag inte längre blir insläppta i Norge efter nya hårdare coronaregler.

– Vi måste flytta dit man har jobb, man måste ju betala räkningarna, säger Patrik Persson från Rörbäcksnäs.

Han och sambon jobbar vid skidanläggningen i norska Trysil, fyra mil från Rörbäcksnäs. De har hittills kunnat pendla över gränsen till sina jobb efter noggranna kontroller och regelbundna coronatester. Men när Norge från och med fredag skärper kraven ytterligare och i praktiken stänger gränsen helt, så är det stopp.

– Vi har fått hyra en stuga i Trysil där vi ska bo nu. Vi hinner precis hem till Rörbäcksnäs och vända och packa för att vara där i åtminstone två veckor. Vi måste åka tillbaka innan gränsen stängs vid midnatt, säger Patrik Persson vid den bevakade gränsövergången i Grundforsen på torsdagsefterniddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet