Skidvännerna Nils Skogstad (88) och Thore Berglund (73) har skidat många mil tillsammans. Nu har polisen gjort klart att de måste hålla sig på varsin sida gränsen i spåren i anläggningen de varit med att bygga upp – mitt på riksgränsen. Foto: SVT

Stängda Norgegränsen stoppar skidvännerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan både Norge och Sverige skärpt reglerna är det från midnatt i stort sett omöjligt att passera riksgränsen – till och med för skidåkare.

Reglerna har stramats åt under hela pandemin och vid Kölens skidanläggning i norska Örje och värmländska Töcksfors har man tvingats sätta stopp i spåren som löper på båda sidor gränslinjen.

Skidvännerna Nils Skogstad (88) och Thore Berglund (73) har skidat många mil tillsammans. Nu har polisen gjort klart att de måste hålla sig på varsin sida gränsen i spåren i anläggningen de varit med att bygga upp – mitt på riksgränsen.

– Polisen förstod problemet, men gjorde klart att de måste ha samma regler för alla. Så det blev stopp, säger Nils där han står och vinkar åt Thore på den svenska sidan gränsgatan.

73-årige Thore Berglund bor på svenska sidan gränsen. Foto: SVT

Hopp från Sverige till Norge

Kölen sportcenter är ett gemensamt projekt för skidklubbarna i norska Örje och värmländska Töcksfors. Skidstadion ligger i Norge, men spåren löper fram och tillbaka över gränsen. Allra tydligast blir det vid hoppbacken. Där hoppar man bokstavligt talat från Sverige och in i Norge.

Men när Norge skärpt reglerna bit för bit har den norska polisen gjort klart att gränsövergången är otillåten och att all passage i spåren måste stoppas.

– Det här var ingenting någon tänkte på när vi byggde spåret. Det är ju ingen konflikt som under kriget. Nu är det en annan, osynlig fiende vi kämpar emot, säger Thore.

Norske Nils Skogstad är 88 år

Skidåkarna måste nu vända mitt i spåret, och till och med spårmaskinen byter chaufför på gränsen.

”Känns konstigt”

De båda eldsjälarna Thore och Nils följer reglerna så gott de kan och håller avstånd där de skidar på varsin sida gränsgatan. Och säger att de längtar efter varandra.

– Vi är vänner. Vi håller humöret uppe, men visst känns det konstigt, säger Nils.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.