Gränskontroll mot Sverige pågår sedan en tid tillbaka i Norge. Nu avråder UD från onödiga resor till landet. Foto: NTB

Dalarna stängs mot Norge vid midnatt till måndag

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av det nya, muterade coronavirusets snabba spridning i vårt grannland Norge så har regeringen bestämt att den svenska gränsen ska stängas helt för inresor från Norge. Stängningen sker från midnatt. Utrikesdepartementet avråder dessutom svenskar från att göra ”onödiga” resor till Norge.

Folkhälsomyndigheten uppmanade redan på lördagen alla inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Dessutom uppmanar Folkhälsomyndigheten att även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Undantag för arbetspendlare

Men myndigheten gör en annan bedömning för arbetspendlare till Norge. De ska undvika att träffa andra än personer i det egna hushållet när man inte är på jobbet. Men eftersom Norge kräver regelbunden testning vid arbetspendling, behöver den som arbetspendlar inte testa sig utöver det. De som bor i samma hushåll med den som arbetspendlar behöver inte undvika att träffa andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet