Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör inrikesminister Mikael Damberg (S) om inreseförbudet. Foto: SVT

Inreseförbud från Norge träder i kraft vid midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Inreseförbudet från Norge börjar gälla vid midnatt, natten mot måndag. Syftet är att försöka begränsa smittspridningen av den brittiska mutationen av coronaviruset.

– Vi står redo att fatta besluten som krävs för att minska smittspridningen och skydda liv och hälsa, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att ett utbrott i kombination med de omfattande nedstängningarna kan innebära en risk för överströmningar av människor till den svenska sidan av gränsen.

– Det ökar risken för trängsel i svenska kommuner nära gränsen och risken för att det muterade viruset får ytterligare spridning i Sverige, uppger Mikael Damberg.

Kan förlängas

Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt och gäller till och med 14 februari.

Förbudet kan förlängas vid behov.

Inreseförbudet fungerar på samma sätt som det Sverige har för Danmark i dag. Det innebär att undantag görs för personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn, och personer med ”trängande familjeskäl”.

Inreseförbudet gällande Danmark och Storbritannien förlängs till 14 februari.

– Vi står redo att fatta besluten som krävs för att minska smittspridningen och skydda liv och hälsa, säger inrikesministern.

Beslutet kommer efter att norska myndigheter börjat befara ett större utbrott av den brittiska mutationen av coronaviruset i Osloområdet.

Under lördagen kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, bland annat en uppmaning om att alla inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna bör stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra.

Se hela presskonferensen här.

Så ser inreseförbudet och rekommendationerna ut

Visa
  •  Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt natten mot måndag och gäller till och med den 14 februari.

  • Utrikesdepartementet återinför avrådan från icke nödvändiga resor till Norge.

  • Personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn samt personer med trängande familjeskäl undantas.

  • Inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna uppmanas stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra.

  • Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

  • Inresande uppmanas testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer