Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna från Norgegränsen som inte stängts sedan andra världskriget. Foto: Patrik Qvicker

Gränsen mot Norge stängd: “Det är vi som verkar på gränsen som straffas hårdast”

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen mot Norge har stängts och nu stoppar svensk polis alla inresande, av rädsla för det farligare coronaviruset som spridits i Norge.

– Nu blir det ännu besvärligaste för oss som jobbpendlar över gränsen och som har släkt på både norsk och svensk sida, säger René Persson i Rörbäcksnäs.

På måndagsmorgonen fanns poliser från Sälen och Mora på plats vid gränsövergången mellan svenska Grundforsen och norska Stöa för att stoppa alla inresande från Norge. Svenska myndigheter har beslutat att stänga gränsen fram till den 14 februari för att försöka stoppa den muterade och farligare coronasmittan som spridits snabbt i området runt Oslo.

Det här är första gången sedan andra världskriget som gränsen mot Norge hålls stängd. Vid gränsövergången i Gränsbo intill Rörbäcksnäs fanns dock inga poliser på plats.

– Jag bor i Rörbäcksnäs och jobbpendlar över gränsen till norska Ljördalen. Det var varit besvärligt att ta sig till jobbet redan innan och det blir väl inte enklare nu när det är stängt också åt andra hållet, säger René Persson från Rörbäcksnäs som är tveksam till att den här gränsstängningen stoppar smittan i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer