Foto: Polisen

Hovrätten fastställer domen mot taxiföraren – döms till nio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer nu domen mot den taxiförare som i juli körde på flera personer i centrala Borlänge. Han döms till nio års fängelse för försök till mord och grov misshandel.

Fem personer kördes på av den 28-årige taxiföraren natten den 24 juli 2020. Enligt åklagare var syftet att döda en man i 35-årsåldern som föraren haft en konflikt med.

Tingsrätten dömde i november taxiföraren till nio års fängelse för mordförsök, grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik. Hovrätten fastställer nu domen.

Taxiföraren hade innan händelsen misshandlats av en person som han hade en konflikt med. De två männen har lämnat olika versioner om upprinnelsen till händelsen, och hävdat att de utsatts för olika hot och provokationer.

Strax efter misshandeln körde han på den personen med sin taxibil, enligt hovrättsdomen, och han försökte sedan köra på personen en gång till. Hovrätten anser att taxiföraren måste ha insett att det fanns en betydande risk för att personen skulle dö och att han även var likgiltig inför att det skulle ske. Taxiföraren döms därför för försök till mord.

– Den föregående misshandeln hade redan upphört och medför därför inte att taxiföraren befann sig i en nödvärnssituation när han begick gärningarna, säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Jönson i ett pressmeddelande.

Hovrätten bedömer det som fyra fall av grov misshandel när fyra andra personer också blev påkörda.

Hovrätten anser inte att det finns skäl att döma ut ett kortare fängelsestraff än de nio år som tingsrätten bestämt. Taxiföraren ska betala skadestånd till samtliga påkörda personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.