Foto: Polisen / SVT Design

Hovrätten sänker straffen för samtliga i cannabishärvan i Fredriksberg

Uppdaterad
Publicerad

I juli 2019 dömdes sex män mellan 25 och 50 år gamla till olika fängelsestraff för inblandning i den gigantiska cannabisodlingen i Fredriksberg i Dalarna.

Domen överklagades till Svea Hovrätt och på tisdagen föll domen – samtliga sex män får sänkta straff. Hovrätten skriver i domen att tingsrätten genomgående dömt ut för höga straff och att tiden som männen suttit häktade ska medföra att deras straff blir kortare än vad straffvärdet motiverar.

Den person som dömdes till längst straff av tingsrätten är en man i 50-årsåldern som döms till fyra år och sex månader för grovt narkotikabrott. Svea Hovrätt sänker mannens straff med ett år till tre år och sex månader. Tingsrätten ansåg att mannen var initiativtagare till brottsligheten vilket Svea Hovrätt inte anser bevisat.

Ytterligare tre män dömdes till fängelse i tre år och tio månader för grovt narkotikabrott, och ytterligare en man till tre års fängelse för samma brott. Samtliga får sänkt straff med minst sex månader och som mest med ett år och sex månader.

Den siste av de sex som dömdes till sex månaders fängelse i tingsrätten får sitt straff sänkt till fyra månader och eftersom han suttit häktad i tre månader anses hans straff avverkat.

Bakgrund

Plantor som motsvarade 79 kilo narkotika, till ett värde av närmare åtta miljoner kronor hittades på en övergiven gård i Fredriksberg.

Ursprungligen åtalades sju män för att ha bedrivit stor cannabisodling i Fredriksberg. När tingsrättens dom föll mot männen så frikändes en och de övriga sex dömdes till fängesle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cannabishärvan i Fredriksberg

Mer i ämnet