Hur har din eller dina barns skola coronasäkrats? Foto: Sofie Lind/SVT

Chatt: Hur har din eller dina barns skola coronasäkrats?

Uppdaterad
Publicerad

Färre barn i matsalen, ingen lämning inne på skolan eller kanske lektioner utomhus – hur har man gjort på ditt eller dina barns skola för att minska smittrisken? Berätta här!

Direktrapport · Hur har din eller dina barns skola coronasäkrats?

Försökte maila grundskolechefen i kommunen för ett par veckor sen när råden skärptes och efterfrågade vad som nu skulle göras i skolorna. Inget svar. Ingen information från skolan. Och ändå tvingas vi skicka dit det dyrbaraste vi har mitt i en skenande pandemi. Helt fruktansvärt. Smittskyddet verkar inte vilja ta i frågan med tång heller. Det är rent av skamligt.

Amanda

F-6a i Falun. Ingen skillnad mot normala tider, i våras däremot var det utomhusgymnastik, inställda simträningar och utevistelser. Nu får man vara glad om de ombeds tvätta händerna ens. Det är fruktansvärt.

E

Grundskola i Ludvika kommun. Samma avstånd mellan bänkarna i klassrummet som före corona. Barnen sitter parvis och byter dessutom bänkpartner då och då. Inga utomhuslektioner alls. Har börjat med idrott inomhus (med dusch och ombyte) samt simskola trots att smittspridningen ökat. Ingen handtvätt före eller efter lektioner, raster eller fruktstund. Handsprit används före lunch -istället för handtvätt. Ingen lämning inne på skolan men stor trängsel på parkeringen.

Lina

Det enda jag vet man har gjort i mina barns skola är att det sitter skyltar och att vårdnadshavare inte får gå in i skolan.

Anonym

Samma som förut, skylt ute att inga föräldrar får komma in. Övrigt, handsprit innan mat efter handtvätt. Försöker vara ute/fritids. Inga andra åtgärder. Förskola/grundskola

C

Gymnasieskola. Sedan skolstart i höst har alla lärare arbetar hemma så mycket det bara går, alla möten digitalt. Eleverna har sedan skolstart haft fjärrundervisning och vanlig undervisning blandqt vilket innebär att platserna i matsalen har mer än halverats. Förlängt lunchtiderna. Alla kurser där det är elever från olika klasser har hela terminen varit fjärrundervisning. Elever som har fjärrundervisning hämtar matlådor efter att matsalen stäng för lunch. De kan ta flera matlådor på en gång. Hemklassrum för alla klasser då att de inte behöver förflytta sig i korridorer. Digitaliserat alla blanketter så att eleverna kan fylla i dem digitalt istället för att gå till expeditionen för att hämta o lämna dem. Lite av de saker som gjorts på skolan.

Anne

Hur har min skola coronasäkrats?
Inte alls.
Räknas skyltar om att hålla avstånd?
Nej, om ingen följer dem.

Vendela

Jag tänker, som förälder till en ungdom som går på gymnasium, också på resa till och från skolan. Vi bor så att dottern måste åka buss och tåg till sin skola vilket medför större risk för smitta. Att eleverna sedan träffas i såpass stort antal under dagen i skolan gör inte saken bättre, speciellt då det ju är ett gymnasium med elever från stora delar av Dalarna. Varför gör inte alla gymnasium lika med hemundervisning undrar jag, det känns som det enda och säkraste alternativet som läget är nu.

Stina

Ifrån egen erfarenhet har kommunen infört noll förändringar för att minska smittspridningen inom skolområdet. Min brorsons pappa har dött i Covid-19 och det är extremt förfärligt.

Adam

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet