Foto: Anders Wiklund/TT

Vilket avstånd tycker du är okej att ha till postlådan?

Publicerad

Gun Svensson har, trots sin funktionsnedsättning, nästan en kilometer till sin postlåda. Enligt Postnord har det gått rätt till och reglerna har följts. Hur långt tycker du det är rimligt att ha till postlådan?

Spelar det någon roll om man måste gå några hundra meter om dagen för att hämta tidningen? Ska reglerna gälla för alla, oavsett förutsättningar? Dela med dig av dina tankar i chatten nedanför.

SVT rapporterade · Vilket avstånd är okej att ha till brevlådan?

• Gun Svensson som bor i Furudal har en funktionsnedsättning som gör att hon inte kan gå längre sträckor. Just nu måste hon gå nästan en kilometer för att få sin post.
 
Postnord menar att reglerna är tydliga när det gäller utsträckt service, som det kallas när man som gammal eller funktionsnedsatt kan få sin post till tomtgränsen istället för en postlådesamling. Alla i hushållet ska ha en funktionsnedsättning för att man ska få rätt att ha sin postlåda vid tomtgränsen. 
 
• Det är Post- och telestyrelsens allmänna rekommendationer för postutdelning som bestämmer hur Postnord jobbar och där finns det råd, men inga regler för hur posten ska utdelas på landsbygden.
16.36
Hej! Under tisdagen har vi berättat om Gun som har nästan en kilometer till postlådan, trots sin funktionsnedsättning. Hur långt tycker du är rimligt att ha till postlådan? Ska samma regler gälla för alla, oavsett förutsättningar? Dela med dig av dina tankar till oss!
16.38
Hör funktionshindrade Gun Svensson berätta historien om sin postlåda här: 
 
16.45
Den ska vara i direkt anslutning till bostaden, max 10 meter från ytterdörren. Alla ska ha rätt att kunna hämta sin egen post och inte vara beroende av någon annan.
16.57
100 meter är lagomt.
17.38
50 meter och lördagsutdelning också.
Sven i Småland.
17.38
Så länge samhället utgår från att postgången fungerar när det gäller tex underättelser, myndighetskontak och räkningar, kan man inte dra ner på postens verksanhet utan att förändra juridiken. Samhällskontraktet kräver ömsesidighet.
17.49
100 m max
17.50
Tyvärr är väl framtiden här och allt mer finns att tillgå via nätet som merparten också väljer. Dyrt att behålla gamla system när allt fler väljer bort analog post (snigelpost).
17.59
100 meter är ok

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer