Daladoktorand undersöker hur gravida påverkas av covid-19-vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Under tre år ska Hanna Sahlgren studera hur gravida och deras barn påverkas av covid-19-vaccinet. Hon arbetar som doktorand och överläkare inom Region Dalarna.

– Vi ska följa kvinnorna och de barn som föds under tre år, berättar hon.

– Det är en så kallad registerbaserad studie där man kopplar ihop stora befolkningsregister som bland annat vaccinationsregistret och graviditetsregistret, berättar Hanna Sahlgren.

Alla kvinnor i Sverige som har fått corona-vaccin under sin graviditet kommer att ingå i studien.

Coronaviruset i Dalarna

Studien är en del av ett forskningssamarbete inom EU. Hela projektet har beviljats nästan 25 miljoner kronor varav två miljoner går till Hannas delprojekt.

Gravida räknas som riskgrupp

Socialstyrelsen räknar gravida efter vecka 20 som en riskgrupp, då studier har visat att de har en något högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

– Covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom och man rekommenderar vaccinet till alla grupper i samhället och framförallt riskgrupper dit gravida räknas, säger Hanna Sahlgren.

I klippet berättar Hanna Sahlgren berättar varför det är viktigt att forska på gravida och covid-vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet