ABB får jätteorder – vindkraftsbaserad energi ska levereras från Nordsjön till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

ABB, med stora delar av sin verksamhet i Ludvika, har i dagarna fått en flera miljarder kronors order för överföring av vindkraft från Nordsjön in till tyska elnätet.

Kraft- och automationsföretaget ABB har fått en stororder värd ett tresiffrigt antal miljoner euro från konsortiet Aibel/Keppel Fels, gällande anslutningar kring offshore-vindkraft i Nordsjön omkring 10 mil utanför den tyska kusten.

Projektet ska leverera sammanlagt 900 megawatt och vara på plats år 2024.

– Det är en jättebra order att ha i basbeläggningen. Dock räknar vi inte med att ordern enskilt kommer ge några nya jobb, säger Niklas, HVDC-chef vid ABB och fortsätter:

– Vi levererar vår mest avancerade teknik i det här projektet, vilket gör att vi har ett tekniskt försprång till våra konkurrenter och med tillförsikt kan se fram emot nya beställningar.

I klippet ovan kan du höra Niklas Persson berätta mer om mega-ordern.

I december 2018 blev det klart att ABB säljer divisionen Power Grids till japanska Hitachi. Affären förväntas vara avslutad första halvåret 2020.

I Ludvika har ABB-koncernen sin mest kompletta verksamhet inom området kraftöverföring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ABB Power Grids

Mer i ämnet