Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har responsen varit hittills på det nya arbetssättet? Se vad vårdcentralchefen Malin Ernstsson säger i klippet. Foto: Hannes Forssell/SVT

Hyllade vårdcentralen i Långshyttan provar nytt arbetssätt

Publicerad

Fem team bemannade med läkare, sjuksköterska och undersköterska. Sedan fem veckor tillbaka testar Långshyttans vårdcentral i Hedemora ett nytt sätt att arbeta på.

Vårdcentralen i Hedemora hamnar ofta i toppskiktet när patienter får tycka till. En framgångsfaktor som lyfts är att den som söker vård får träffa samma läkare, och att de läkare som jobbar på vårdcentralen varit där väldigt länge, vilket skapat en igenkännande miljö.

Nu har man infört ett nytt arbetssätt, som ska göra att patienter även får träffa samma sjuksköterska och undersköterska när de söker vård.

Fem team

Det jobbas i fem team, där varje team innehåller en läkare, en sjuksköterska och en undersköterska. Den som söker vård får välja vilket team den vill komma i kontakt med.

Vad händer om någon i teamet blir sjuk?

– Om det är så att någon behöver vara hemma på grund av sjukdom eller för att passa barn så täcker teamen upp för varandra, förklarar vårdcentralchefen Malin Ernstsson.

Blev inspirerade på konferens

Inspiration till arbetssättet kom på en vårdkonferens, där personal på en vårdcentral i Svalöv berättade om arbetssättet. I Dalarna är Långshyttan förmodligen först ut.

– Vad jag vet så är det ingen annan som arbetar så här i Dalarna, säger Malin Ernstsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.