Mora-Nisse föddes i Östnor utanför Mora år 1917 och var 95 år gammal innan han gick bort år 2012. Foto: Vasaloppet/TT, Montage: SVT

Hyllar Mora-Nisse med röda mössor i spåret

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 100 år sedan Nils ”Mora-Nisse” Karlsson föddes – något som Vasaloppet vill uppmärksamma och vädjar nu åkarna den 5 mars att bära en röd mössa för att hylla skidlegenden.

Det är för att hedra åkaren som Vasaloppet nu skickar ut uppmaningen. Själv bar han nämligen ofta en röd toppluva under sina aktiva år och kanske var det något som ledde till de nio segrar på Vasaloppet, OS-guld och VM-brons, och de 37 SM-gulden?

”Att ha på sig en röd mössa blir ett konkret sätt att visa vår hyllning till en person som betytt så mycket för Vasaloppet”, skriver Eva-Lena Frick som är VD för Vasaloppet i ett pressmeddelande.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Även funktionärer kommer ha bära röda mössor.

Oklart varför röd mössa

Men Vasaloppet själva menar att de inte riktigt vet varför Mora-Nisse från början valde att åka i just en röd mössa. Men huvudbonaden har ändå gjort avtryck och till och med blivit en del av IFK Moras skiddräkt, skriver arrangören.

Den 93:e upplagan av Vasaloppet på nio mil går av stapeln den 5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Mer i ämnet