Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bättre att vara inne och kolla på film än att vara ute när det regnar” – hör i klippet vilken biofilm vännerna Leah och Grace ska titta på. Foto: Carl Malmborg/SVT

Hypade storfilmer och regn – Dalarnas biografer lockar många semesterfirare

Uppdaterad
Publicerad

Extrainsatta biovisningar och för klent tilltaget snacks när publiken strömmar till. Just nu märker biografer i Dalarna en kraftig ökning av biobesökare.

På en biograf i Falun är det fullt i foajén, bara minuter efter att dörrarna slagit upp. Jan Hällberg, anställd på biografen, menar att det dåliga vädret har bidragit till ökat besökstryck. Men även sommarens storfilmer har varit en bidragande faktor.

– Det kändes som det vände när Indiana Jones hade premiär. Sedan har ju Barbie gått upp, den har levererat otroligt bra, säger han.

Hypade storfilmer

Barbie hade premiär 21 juli, samma dag som storfilmen Oppenheimer släpptes. Det resulterade i sommarens största internetfenomen: ”Barbenheimer”.

Sammantaget resulterade nedslagen i att biografer inte var helt beredda på den mängd besökare som skulle komma – och volymerna snacks som skulle gå åt.

– Vi har stått och lånat ut massa grejer till Borlänge, vår syster-biograf. Det här har liksom tagit alla med överraskning, säger Jan Hällberg.

Öppnade biografen i Orsa

Även mindre biografer har fått ta del av det ökade trycket. Biografen Röda kvarn i Orsa skulle haft stängt hela veckan men bestämde sig för att öppna när väderleken lovade regn.

– Nu vet jag att det kanske inte låter mycket, men igår kväll hade vi 30 gäster och det är väldigt bra, säger Röda Kvarns ordförande, Ann-Marie Fröjdh.

Hör i klippet när en av besökarna förklarar fenomenet ”Barbenheimer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.