Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man mår jättedåligt” – hör hyresgästens oro om situationen i Grängesberg – och hyrevärdens svar. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Hyresgäster tvingas bort från fastighet i Grängesberg: ”Olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Plötslig uppsägning, hot om låsbyte, avstängd el. Det har Anni Andersson och hennes grannar i Grängesberg stått ut med sedan augusti. Idag dök deras hyresvärd upp vid huset i Grängesberg och uppträdde hotfullt, enligt en hyresgäst.

Polisen bekräftar att de varit på platsen i flera timmar men vill inte uttala sig om ett exakt händelseförlopp.

– Ingen är delgiven någon misstanke, det är upprättat anmälningar och kommer upprättas motanmälningar. Utredningen får visa vidare hur det kommer bli, om någon, båda, eller ena parten delgivs misstanke om brott, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen.

Började med en lapp

Det hela började med en lapp i trapphuset. ”Företaget har inte möjlighet att betala byggkostnaderna och tyvärr måste alla kära kunder städa sina lägenheter och lämna över nycklarna senast 2023-10-01”, gick det bland annat att läsa.

Anni Andersson och andra boende i huset i Grängesberg har dock inga planer på att flytta. Enligt hyreslagen har de rätt till tre månaders uppsägningstid – lappen gav dem bara två. Tre månader är även uppsägningstiden som står skrivet i ett kontrakt som en av hyresgästerna visar upp och hävdar är legitimt.

Stängde av el och vatten

Hyresvärden har tidigare meddelat att han skulle byta lås på lägenheterna igår, något som en hyresvärd inte får göra utan ett beslut om avhysning från kronofogden. Något sådant beslut har inte hyresgästerna fått och när SVT ringer kronofogden blir svaret att de inte har några aktiva ärenden på adressen i Grängesberg.

De boende berättar också att hyresvärden har stängt av el och vatten i lägenheter, trots att hyresgästerna har egna abonnemang.

I klippet: Hör vad hyresvärden svarar när SVT ringer, och hör Anni berätta om hur situationen påverkar hyresgästerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.