”Det blir märkligt att inte alls ta hänsyn till den samhällsekonomiska utvecklingen”, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande, Marie Linder till tidningen Hem och hyra. Foto: Terje Pedersen/ TT, Henrik Montgomery/TT

Så blir hyrorna i Dalarna – höjs mer än i övriga landet

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästernas ekonomi har försämrats under pandemin. Och trots att Hyresgästföreningen vädjat om att frysa hyrorna landar hyreshöjningarna i Dalarna på 1,57 procent i snitt. Det är över rikssnittet på 1,23 procent.

Hyreshöjningarna i Dalarna hamnar på 1,57 procent i snitt. Det är över rikssnittet som ligger på 1,23 procent, enligt Hem och hyras kartläggning av hyresförhandlingarna. 25 privata och kommunala fastighetsbolag har granskats i Dalarna och högsta höjningarna står Fastighetsägarna i Orsa och Orsabostäder för med 2.20 procent. Lägsta höjningen hittar man i Falun där Fastighetsägarna och Kopparstaden höjer med 1.1 procent.

– Vi har en låg hyra i kronor per kvadrat och därför fick vi en större hyreshöjning. Om man jämför med till exempel Kopparstaden som har en högre snitthyra men en lägre hyreshöjning, det blir ungefär lika mycket pengar i slutändan. Dessutom har kostnaden för vatten- och avlopp höjts i år också, säger Roland Fållby, vd Orsabostäder och fortsätter:

– Från början yrkade vi på 2,8 procents höjning. Men har tagit hänsyn till pandemin. Bland annat genom att flytta underhåll framåt i tiden och minska ner på utemiljön och skötsel. Sedan hade vi tur att förra vintern inte var så kall, där har vi sparat in på snöröjning och värme, säger han.

Så stor blir din hyreshöjning

Dalarna   FastighetsägarnaPrivatOrsa2,20%OrsabostäderAllmännyttaOrsa2,20%HedemorabostäderAllmännyttaHedemora2,00%Samhällsbyggnadsbolaget SBBPrivatOrsa2,00%BärkehusAllmännyttaSmedjebacken1,96%FastighetsägarnaPrivatLeksand1,58%LeksandsbostäderAllmännyttaLeksand1,58%FastighetsägarnaPrivatMora1,55%MorastrandAllmännyttaMora1,55%FarstukvistenPrivatLudvika1,50%FastighetsägarnaPrivatAvesta1,50%FastighetsägarnaPrivatGagnef1,50%FastighetsägarnaPrivatLudvika1,50%Gamla byn ABAllmännyttaAvesta1,50%LudvikahemAllmännyttaLudvika1,50%MalungshemAllmännyttaMalung-Sälen1,50%Rättviks fastigheterAllmännyttaRättvik1,50%Samhällsbyggnadsbolaget SBBPrivatSäter1,50%Samhällsbyggnadsbolaget SBBPrivatLudvika1,50%SäterbostäderAllmännyttaSäter1,50%TunabyggenAllmännyttaBorlänge1,40%FastighetsägarnaPrivatÄlvdalen1,30%Norra Dalarnas Fastighets ABAllmännyttaÄlvdalen1,30%FastighetsägarnaPrivatFalun1,10%KopparstadenAllmännyttaFalun1,10%Källa: Hem och hyra   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.