Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Micael Adler från Falun får behandlingen som tar bort hans skakningar i handen. Foto: Samuli Holopainen / YLE

I Åbo fanns hjälp för falubon Micael – nu skakar inte hans hand längre

Uppdaterad
Publicerad

Metoden att behandla tremor som orsakar skakningar finns ännu inte i Sverige. Men Micael Adler från Enviken utanför Falun har som förste svensk behandlats på det finska universitetssjukhuset i Åbo.

– Jag är så glad så det rinner tårar, säger han.

– Inte nog med att det funkar bra, utan det blir dessutom billigare för vården. De har sagt till mig att en traditionell operation kostar runt en halv miljon kronor medan den nya ultraljudsbehandlingen går på ungefär 240 000 kronor, säger den mycket nöjde Micael Adler.

Den nya metoden att behandla så kallad essentiell tremor och skakningar som vid till exempel Parkinsons sjukdom, gör det onödigt att öppna skallbenet och operera in elektroder kopplade till en pacemaker-liknande dosa. En kort stund i ultraljudsmaskinen är allt som behövs och resultatet syns omedelbart.

Kan behandla fler svenskar

Kliniken i Åbo har kapacitet att ta emot ett 50-tal svenska patienter varje år.

– Det var först rätt mycket diskussioner med Försäkringskassan men till sist gick de med på det, säger Micael Adler som är glad att han fick möjlighet att bli behandlad med den här metoden.

Den finska tv-kanalen Yle följde med när Micael fick högerhanden behandlad så att den har slutade fladdra okontrollerat. Han väntar nu på att få även vänster sida åtgärdad. Den sidan skakar mindre och fick därför vänta eftersom man inte kan göra båda sidor på en gång.

Ultraljudsbehandlingen hjälper mot...

... okontrollerade skakningar som patienter med essentiell tremor har, och även mot skakningar som orsakas av andra neurologiska sjukdomar som till exempel Parkinson och MS. Dessutom används metoden mot neurologisk smärta.

Vid essentiell tremor är det oftast händerna som skakar men även huvudet, bålen, benen och rösten kan drabbas.

Behandlingsresultatet med ultraljud är bestående och behöver inte göras om. De kända biverkningarna är tillfälliga och inskränker sig till att balansen kan försämras och talet påverkas något pga av den svullnad som uppstår i hjärnan vid behandlingen. När svullnaden lagt sig försvinner biverkningarna. Man får inte köra bil förrän en månad efter behandlingen.

Källor: svenska Neuroförbundet och Åbo Universitetscentralsjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.