I Avesta klarar minst andel av eleverna skolans kunskapskrav

Publicerad

I Avesta klarar knappt 60 procent av niondeklassarna kunskapskraven i alla ämnen i skolan, enligt nya siffror från Skolverket.

Skolverkets siffror visar hur elever i svenska grundskolan klarar kunskapskraven i slutbetyget i årskurs 9. Och skillnaderna i länet är stora. Avesta och Borlänge ligger på botten av listan av Dalarnas 15 kommuner, medan Älvdalen toppar listan.

Jobbar med tätare samarbete med gymnasiet

Monica Anderstedt är rektor Domarhagsskolan i Avesta. Hon säger att rankningar inte är viktiga för skolan, men att man hade hoppats på bättre resultat.

– Det är jättetråkigt att vi inte når högre. Vi måste hela tiden analysera det och se hur vi kan hamna högre, säger hon och fortsätter att berätta att man nu analyserar resultaten på kommunnivå för att försöka komma tillrätta med problemen.

– Vi har en tätare samverkan med gymnasiet för att öka motivationen till exempel. Vi måste nå varje elev och se vad varje individ behöver, säger Monica Anderstedt.

I klippet ovan ger Monica Anderstedt konkreta exempel på hur man jobbat för att försöka förbättra resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.