Foto: Jessica Gow/TT

I Dalarna kommer fler unga ut i arbete än i riket i snitt

Uppdaterad
Publicerad

I augusti gick 1 063 personer i Dalarnas län från arbetslöshet till arbete. 169 av dem var ungdomar 18-24 år. Speciellt i Avesta sticker statistiken ut, där mer än dubbelt så många unga fick ett jobb i augusti, 35 personer, jämfört med för ett år sedan då antalet låg på 16 personer.

Avesta kommun utmärker sig i statistiken med en omsättning till arbete bland ungdomar på hela 3,0 procent, vilket är högst i länet. Det kan jämföras med 1,1 procent i hela landet i genomsnitt.

– Det positiva resultatet i Avesta beror främst på att vi har lyckats ta vara på den goda arbetsmarknaden, genom ett målmedvetet arbete av våra duktiga medarbetare och bra samverkan med både kommunen som det privata näringslivet, säger Mattias Olofsson, arbetsförmedlingschef södra Dalarna.

8 av 10 har utbildning

Av alla som fick jobb i augusti hade 8 av 10 en gymnasial eller högre utbildning.

– Efterfrågan på arbetskraft med främst yrkesinriktad utbildning är stor och växer i takt med att arbetstagare går i pension, säger arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist och tipsar om de yrken som ger jobb snabbast.

– Utifrån dagens bedömning ger utbildning inom vård och omsorg, bygg, transport och industri den snabbaste vägen till arbete, säger Sundqvist.

LÄS MER: Allt fler ungdomar får jobb

Behövs fler utbildningsplatser

Maria Andersson, arbetsförmedlingschef mellersta Dalarna, menar att det behövs fler yrkesinriktade utbildningsplatser inom såväl gymnasiet, vuxenskolan som högskolan om Dalarna ska få den arbetskraft arbetsmarknaden behöver.

– När regeringen nu anslår mer medel för utbildning, är det viktigt att analysera arbetsmarknadens behov framöver i varje kommun, för att dimensionera insatserna mot rätt branscher, yrken och arbetsuppgifter, säger hon.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen: ”Det ser inte ljust ut för framtiden”

LÄS MER: Jobb- och studiemässa i Ludvika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.