Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Används samma kanyl flera gånger säger de att den blir ”trög” – Lena Tillman Snibb och Erik Degerman berättar om verksamheten vid sprututbytesmottagningen i Falun. Foto: Hannes Forssell/SVT

I Falun kan missbrukare byta sprutor – nu vill personalen kunna hjälpa fler

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år tillbaka finns det möjlighet till sprututbyte i Falun. Men för de som bor längre bort kan det vara svårt att ta sig till mottagningen i Falun. Verksamheten behöver finnas på fler ställen, menar personalen.

– Vi har haft enstaka besökare från Mora och Avesta till exempel, men vi vet att missbruket finns överallt, säger Lena Tillman Snibb som arbetat på mottagningen sedan invigningen för två år sedan.

Sprututbytet har öppet två halvdagar i veckan. Runt 150 personer har skrivits in i programmet sedan starten, vilket är mer än vad man räknat med.

– Det finns ett stort behov och det är roligt att vi kan möta det men det visar också att problemet med intravenöst missbruk är utbrett, säger verksamhetschefen Erik Degerman.

Mora kan bli aktuellt

Var eventuella nya lokaler för sprututbyte kan öppna är i dagsläget oklart, men en första förfrågan har gått till Mora lasarett för att undersöka vilka lokaler som finns tillgängliga.

– Det finns fortfarande flera andra alternativ, Avesta och Ludvika skulle också kunna bli aktuellt till exempel, det behöver i alla fall vara en större ort där vi kan ha en helhet i vården och inte bara utbyte av sprutor, säger Erik Degerman.

Att ha tillgång till rena sprutor gör att användare minskar infektionsrisk och spridning av sjukdomar som hepatit-c och HIV. Men verksamheten i Falun består av mer än att byta sprutor, hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.