Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när ID-hundarna testsöker – ”Söker efter hundens päls”

ID-hundar söker försvunna husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Om ditt husdjur försvinner så finns hundar som är särskilt utbildade för att söka efter försvunna djur. I hela Sverige finns det i dag ungefär 50 aktiva ID-hundar.

Enligt föreningen ID-hund försvinner hundratals djur varje dag i Sverige av olika anledningar. Vanligast är att ID-hundarna får leta efter katter och hundar men de har också sökt efter bland annat hästar, sköldpaddor och höns.

För att kunna bli ID-hund måste föraren och hunden först genomgå en utbildning, sedan följer månader av träning och därefter ett licensprov som ska godkännas. I dag finns fem aktiva ID-hundar i Dalarna, varav fyra utbildades i slutet av 2018.

Majsan hittade försvunnen katt

En av de som utbildades i slutet av 2018 är den treåriga dansk/svenska gårdshunden Majsan. Hon hittade en katt som varit försvunnen i fem dygn på mindre än en timme.

– Vi har ju inte så bra luktsinne så att söka med ID-hund ger ju ett helt annat sök än om vi söker själva, säger Majsans förare Pia Bildt Ström.

”Jättekul när djurägarna blir glada”

Att utbilda Majsan till ID-hund har varit att förena nytta med nöje för Pia.

– Det är kul för min hund och jättekul när djurägarna blir glada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer