På lördagen arrangeras Ludvika Pride för andra året i rad. Foto: Janne Nilson

Pridefestival för andra året i rad: ”Historiskt för Ludvika”

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad arrangeras Ludvika Pride. Under lördagen väntas parader, föreställningar och annat.

Först tågar man igenom staden med regnbågsflaggor som viftas, därefter väntar föreställning med artisten Magnus Carlsson och senare gudstjänst med HBTQ-tema.

– Det är vi på Medborgarskolan som tagit initiativet till själva festivalen, men vi har gjort det tillsammans med Svenska kyrkan, och framför allt är det prästen Torbjörn Claesson som har drivit HBTQ-rörelsen framåt här i Ludvika, säger Andreas Bajer, ansvarig för Ludvika Pride och verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan.

– Det har inte funnits pridefestivaler innan vi gjorde det för första gången i fjol. Det här är historiskt för Ludvika, fortsätter han.

Oväntat bra respons

Förra året fick de oväntat bra respons. Sammanlagt 400-500 personer anslöt till pridetåget, något som Andreas Bajer hoppas på i år också.

– Vi blev positivt överraskade, vi förväntade oss inte så mycket. Vi hoppas att det kommer lika mycket i år. Vädret är på vår sida. Det här gör vi också ihop med Ludvikaloppet, de kommer att springa i regnbågströjor och vara en del av evenemanget. Sedan hörde räddningstjänsten av sig och tänkte hissa prideflagga.

”Vi vill fira kärlekens dag”

Varför är det viktigt att detta arrangeras?

– För att vi lever i en tid där människors lika värde och rättigheter ska vara en självklarhet, men det är det inte riktigt idag. Därför vill vi påvisa att det faktiskt behövs, det tror jag är viktigt. Vi vill visa att alla är välkomna i Ludvika oavsett kön, etnicitet och läggning. Även alla politiska partier är välkomna, säger Andreas Bajer.

– Vi vill fira kärlekens dag, och det kan man inte få för mycket av.

Dubbelt så mycket folk i år

Arrangören berättar i efterhand att årets upplaga blev en succé. Det var dubbelt så mycket personer i pridetåget om man jämför med förra året.

Då var det omkring 500 personer, nu uppskattar arrangörerna att det var 1000 personer som deltog.

På lördagen arrangeras Ludvika Pride för andra året i rad. Foto: Janne Nilson

Det här händer i Ludvika under dagen:

• 14.00 Ludvika Stadslopp börjar.

• 14.30 Samling inför prideparaden vid Ulrika kyrka.

• 15.00 Pridetåget avgår.

• 16.30 Föreställning med artisten Magnus Carlsson ”Skild vid andra ögonkastet”.

• 18.00 Regnbågsgudstjänst med HBTQ-tema under ledning av Torbjörn Claesson och Gunnar Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.