Flaggor delades ut innan paraden började. Foto: Tobias Enmark/SVT

Pride i Ludvika för första gången: ”Viktigt och angeläget”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, lördag, är det dags för Ludvika Pride – för första gången. Ett fullspäckat schema med talare, musik och en prideparad.

Det är Medborgarskolan i Ludvika som arrangerar festivalen tillsammans med bland annat RFSL Dalarna, Svenska kyrkan och Ludvika kommun.

Rose-Marie Andersson är verksamhetsansvarig för Medborgarskolan Dalarna Syd.

– Prideparader har arrangerats runt om i landet och Medborgarskolan har varit inblandad i flera stycken av dem. Då sa vi att vi på Medborgarskolan i Ludvika också försöka starta och få till stånd det, säger hon.

”Ett kärlekstema”

Och så blev det, i dag är det dags för den första upplagan.

– Vi tycker att det är en viktigt och angelägen sak. Det är ett kärlekstema, ett människotema. Det tycker vi är väldigt viktigt och en av våra uppgifter är ju att sprida kunskap, säger Rose-Marie Andersson.

Pride viktigt på alla orter

Ludvika är ett av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens, NMR, främsta fästen. NMR har en representant i kommunfullmäktige och under första maj i år tilläts de demonstrera i Ludvika. Trots det är inte pride i Ludvika viktigare än pride på andra ställen, enligt Rose-Marie Andersson.

– Det är viktigt på alla orter, för alla. Vårt samhälle är till för alla eftersom vi lever i en demokrati, säger Rose-Marie Andersson.

Men hur tänker ni med säkerheten?

– Vi har en krishantering, en riskplan och polisen kommer att finnas på plats, så vi gör vad vi kan för att tänka på den saken. Vi hoppas och tror att allt ska bli bra och att det inte ska hända något otrevligt såklart, säger Rose-Marie Andersson.

Höga förväntningar

Hon berättar att flera politiska ungdomsförbund, bland annat Centerpartiet och Moderaterna, Dalarna mot rasism och en rad andra organisationer kommer att delta i prideparaden, och förväntningarna inför dagen är höga.

– Jag hoppas att det ska komma mycket människor, att det blir fint väder, att vi får en trevlig och bra dag. En dag där det känns att vi tar hand om varandra och att vi är rädda om varandra.

Det här händer i Ludvika under dagen:

Visa
  • 11.00 – Föredrag Magnus Carlsson på Ludvika Bibliotek.
  • 12.00 – Parad, samling Dan Anderssons Gata.
  • 12.30 – Pridetåget avgår från Dan Andersson-statyn via gågatan till Engelbrekt galleria.
  • 13.30 – Bög in box, humorshow om jakten på kärlek. I Engelbrekt Galleria.
  • 17.00 – Regnbågsgudstjänst med HBTQ-tema i Ulrika kyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer