Polisen kommer att närvara med en större resurs i Ludvika än om prideparaden hade varit i vilken annan kommun som helst, enligt Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef. Foto: SVT

Polisen närvarar med större resurs: ”En faktor i bedömningen”

Uppdaterad
Publicerad

Under pridefestivalen i Ludvika i dag kommer polisen att närvara i en lite större omfattning än vanligt. Poliser utomläns har samlats för att kunna hantera eventuella ordningsstörningar.

– Vi kommer ha en resurs som vi bedömer kan hantera det här. Inriktningen är att vi givetvis ska göra vad vi kan för att säkerställa att den allmänna sammankomsten, pridefestivalen, ska kunna genomföras utan några allvarliga ordningsstörningar, säger lokalpolisområdeschef Mats Lagerblad.

Poliser från flera län

Mats Lagerblad berättar att de har en dialog med arrangörerna och kommer att ha en resurs som bedöms som tillräcklig för att kunna hantera eventuella ordningsstörningar.

– Som sagt, vi kommer vara närvarande med en resurs som vi bedömer är tillräcklig för att kunna hantera det här. Och det är inte bara resurser från Dalarna, det är resurser från polisregionen Bergslagen samlad, från bland annat Örebro, för att försöka hantera det här på bästa sätt, säger han.

NMR en faktor i riskbedömningen

Hur bedömer ni riskerna med tanke på NMR:s närvaro i stan?

– Det är självklart så att de är en av de faktorer som är med i vår bedömning. De gör att vi har lite större resurs under det här arrangemanget än vad vi hade haft om det hade varit en pridefestival i vilken annan kommun som helst, i något annat sammanhang. Det är en parameter som definitivt är med i vår bedömning, säger Mats Lagerblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.