En person omhändertagen efter prideparaden i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Det var flera hundra personer som deltog i prideparaden i Ludvika, som gick lugnt till, frånsett visst störande från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

– Polisinsatschefen på plats har gjort bedömingen att det har varit en hyfsat städad tillställning, säger Christina Hallin, presstalesperson region Bergslagen.

Det var när Clowner mot rasism var på väg att lämna paraden efter dess slut som det uppstod konflikt på håll mellan clownerna och NMR. Clowner mot rasism sjöng ”inga nazister på våra gator”, ”munnen den skall skratta och va glad” och NMR störde genom att ha sirener igång.

En person omhändertogs

Polisen, som var förstärkta med resurser från övriga region Bergslagen, var på plats och stod emellan de båda grupperna. Tutandet med sirenerna medförde till sist att polisen omhändertog den person ur gruppen som använde sirenerna, för störande av allmän ordning.

– Vid ett par tillfällen användes en siren och vid första tillfället bedömde man att det inte skulle anses som ett brott, men vid det andra tillfället ansåg man att det var ett störande mot allmän ordning och därför omhändertogs den här personen och flyttades från platsen, säger Christina Hallin.

Brott mot ordningslagen

Det var 8-10 personer från NMR som var på plats i Ludvika, enligt polisen. De stod på sidan av pridetåget och höll upp en banderoll.

– Polis på plats gjorde en bedömning om att de stod där, och ville framföra ett budskap, klassades som allmän sammankomst och det behöver man tillstånd för, så arrangören för detta är misstänkt för brott mot ordningslagen, säger Christina Hallin.

Se polisingripandet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.