Foto: Patrik Boberg/SVT

Idag klubbas Ludvika kommuns budget – här är sparförslagen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagens kommunfullmäktige i Ludvika kommer budgeten för 2020 att klubbas. Det är främst i den sociala välfärden och inom vård och omsorg som kommunen har sina största utmaningar.

Ludvika kommun visade ett underskott på 2 miljoner kronor för perioden januari-augusti 2019.

Det här innebär att kommunen har tre år på sig att återställa så det blir ett nollresultat. Åsa Grans, ekonomichef i Ludvika kommun, säger att de har störst utmaningar i främst social välfärd och vård och omsorg där man behöver spara.

Ska se över bemanning och lokaler

– I vår treåriga strukturplan så ska vi se över hur stor bemanning vi har, det kanske inte innebär neddragningar på anställda. Men vi måste kunna göra samma saker på mindre pengar. Sedan måste vi se över hur vi nyttjar lokalerna optimalt och även om vi handlar för rätt avtal och från rätt företag, säger hon.

Social- och utbildningsnämnden står för den största avvikelsen och går minus 37 miljoner kronor. Senare under måndagen klubbas budgeten igenom.

En del i sparpaketet är att flytta platser på demensboendet i Fredriksberg till Granliden i Grängesberg, drygt fem mil bort.

– Vi har högre kostnader i driften än vad vi kommer att ha intäkter för, säger Åsa Bergkvist (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Ludvika kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så funkar kommunernas ekonomi Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer