Marita Larsson har jobbat på Säfsgården i 39 år. Hon tror att anhöriga kommer att få problem att ta sig till det nya boendet. Foto: Marita Larsson

Personalen på demensboendet Säfsgården i Fredriksberg: ”De har gått bakom ryggen på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Att fem platser försvinner på äldreboendet Säfsgården i Fredriksberg som en del av kommunens sparpaket upprör personalen på boendet. Marita Larsson som jobbat på Säfsgården i 39 år är besviken.

– Vi tycker inte att det har gått rätt till. De har gått bakom ryggen på oss, säger Marita Larsson.

Personalen menar att beslutet kom utan förvarning och har nu skickat in en överklagan till Förvaltningsrätten.

Nu är tanken att Säfsgården ska bli ett servicehus där endast hemtjänsten kommer finnas. Demensplatserna kommer istället att flyttas till Granliden i Grängesberg, något som upprör Anneli Axelsson i S-föreningen.

– Det borde finnas kvar i Fredriksberg för att de som bor på demensboendet är uppvuxna och har alla sina anhöriga här. Dessutom så har de valt det här boendet för att de trivs bra här och vi har inga trappor alls. Det är helt plant här. Skulle de flyttas till Grängesberg så kommer de behöva bo på den andra eller tredje våningen, menar hon.

Logistikproblem

Hon lyfter också fram svårigheterna för anhöriga att ta sig från Fredriksberg till Grängesberg för att hälsa på.

– Jag har pratat med en maka till en av de som bor på demensboendet och hon är osäker på hur hon ens kommer kunna ta sig dit. Kommunikationen är inte så bra och hon vet inte ens om det finns någon taxi, säger Anneli Axelsson.

Hur hade ni velat ha det?

– Vi föreslog att man skulle flytta till en ny avdelning där det finns åtta platser och som redan finns på Säfsgården och sedan utöka med tre platser. Då behöver man inte flytta tre-fyra mil från nära och kära.

De är även besvikna på den politiska responsen. Anneli Axelsson säger att de mejlat förslaget till flera politiker utan att få svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer