Här tas det första spadtaget för flygplatsen i Sälen av så väl representanter från näringsliv som politik. Foto: SVT

Här tas första spadtaget för Sälens flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar arbetet med att bygga Sälens flygplats och det första spadtaget kommer bland annat att bevittnas av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Bygget av den nya flygplatsen beskrivs som en miljardsatsning och beräknas vara klar under hösten 2019.

Internationell flygplats

Scandinavian Mountains Airport är tänkt att bli en internationell flygplats som ägs av närmare 30 lokala och regionala privata investerare.

Miljardsatsning

Totalt beräknas kostnaden för hela etableringen till 1,1 miljard kronor var av 250 miljoner utgörs av det statliga investeringsstödet.

Etableringen ska serva två länder

Enligt Scandinavian Mountains Airports VD, Brett Weihart, är satsningen unik i sitt slag då flygplatsen kommer att utnyttjas av två länder, Sverige och Norge.

– Det är också första gången besöksnäringen är motorn till en infrastruktursatsning, där staten går in med ett investeringsstöd på 250 miljoner för att säkra tillgängligheten och ökade möjligheter till nationell och internationell gästvolym, som i sin tur kommer att generera tillväxt och fler arbetstillfällen, säger Brett Weihart, VD Scandinavian Mountains Airport, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nu startar bygget av flygplatsen i Sälen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet