Idre ensamt om alpin premiär

Uppdaterad
Publicerad

Idre fjäll har som enda alpina skidanläggning i Dalarna öppnat för åkning – på snö som sparats sen förra vintern.

Idre fjäll har lagom till höstlovet som öppnat för åkning. Inga andra skidanläggningar i södra Sverige är intresserade av att starta säsongen så här tidigt.

Snön har sparats

SVT Nyheter Dalarna träffar familjen Larsson från Järfälla som spänner på sig pjäxorna vid foten av Dalarnas enda öppna alpina skidbacke. Idre fjäll har skottat ihop en pist – med snö som sparats sen förra vintern.

 – Det här kommer att bli framtiden. De här mildra vintrarna får vi nog vänja oss vid och då måste man fundera hur man ska göra, säger Pär Larsson aktiv inom Järfälla alpin.

 – Jag är väl lite halvtokig som tror på sådana här idéer. Men ska man vinna något så gäller det att satsa, säger John Lundmark vd för Stiftelsen Idre fjäll.

En av de kortaste säsongerna i historien

Men Idre fjäll – som alltså är en stiftelse och inget vanligt företag – är den enda anläggning i södra delen av landet som tänker så här. De flesta andra stora skidanläggningar är aktiebolag, de lovar ingen snö i backarna förrän i mitten av december – alltså först om en och en halv månad.

– Vi vill öppna med en bred skidprodukt där det finns flera pister och även öppna faciliteter omkring som restauranger. Vi jagar inte efter en tidig öppning, säger Jonas Bauer som är destinationschef för Skistar i Sälen med anläggningarna Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället.

Om det blir kallt så kommer anläggningarna i Sälen att öppna innan skidgarantin börjar, kanske under november månad, men faktum är att den kommande alpina skidsäsongen kommer att bli en av de kortaste i historien. Anläggningarna i Dalarna har snögaranti i backarna för sina gäster från mitten av december men många anläggningar stänger redan i början eller mitten av april på grund av att påsken ligger väldigt tidigt nästa år. Det är ingen ekonomisk vinst att hålla öppet särskilt länge efter påsk när skidintresset avtar.

”Försöker skapa många arbetstimmar”

Men så resonerar alltså inte Idre fjäll som enda undantag i södra delen av Sverige.

– Vi är ju en stiftelse som ska skapa sysselsättning. Vi har inget behov av att trappa ner utan försöker skapa många arbetstimmar för vår personal. Vi behöver ju inte fylla fickorna på några aktieägare, säger John Lundmark vd vid Stiftelsen Idre fjäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat - snö

Mer i ämnet