Malin Asp och Anders Linde från Spädbarnsfonden Foto: Spädbarnsfonden

Igångsättningar, fosterrörelser och förlossningsrutiner – Här är experternas svar

Uppdaterad
Publicerad
Sedan i torsdags har frågor kunnat ställas om graviditet, förlossning, minskade fosterrörelser, överburenhet eller om att förlora ett barn. Nu är chatten stängd. Läs frågor och svar från Malin Asp och Anders Linde från Spädbarnsfonden.

Malin Asp är ordförande i Spädbarnsfonden, anestesiläkare och har egen erfarenhet av att förlora ett spädbarn.

Anders Linde är styrelseledamot i Spädbarnsfonden och är överläkare på kvinnokliniken i Växjö.

SVT rapporterade · Igångsättningar, fosterrörelser, förlossningsrutiner – ställ dina frågor till experterna

Har du frågor om graviditet, förlossning, minskade fosterrörelser, överburenhet eller om att förlora ett barn? Anestesiläkaren Malin Asp och överläkaren Anders Linde från Spädbarnsfonden ger svaren.
Ställ dina frågor redan nu. Svaren kommer i chatten  kl 13 på fredag.
08.27
Om det nu finns tydliga forskningsresultat om att det är säkrare för barnets överlevnad att sätta igång en förlossning i V41 istället för i V42. När planerar vi att förändra detta i Sverige och justera så att igångsättningar sker v. 41 istället?

Hej Elin, Spädbarnsfonden arbetar för att det ska tillkomma en nationell riktlinje så att gravida kan erbjudas igångsättning i v 41+0 i hela landet så snart som möjligt. 

Vad vi förstått så pågår det nu intensiva diskussioner i alla regioner om förändring av rutinerna. Om det kommer nationella riktlinjer så kommer de att följas i hela Sverige. /Malin och Anders

18.55
Bor i Dalarna och här sätts man igång i v41, men vad betyder det egentligen? Sätts man igång 40+0-6 eller i vecka 41+0-6?

Hej Lina, Det menas i det här fallet efter 41 fullgångna veckor dvs från v 41+0. 

(Egentligen är detta i den 42:a veckan. V 40+0-6 är definitionsmässigt den 41:a veckan. Det är lite rörigt med veckonumreringen.) /Malin och Anders

 
08.52
Hej! Hur ofta ska barnet röra sig i magen egentligen? Kan man kolla hemma själv eller behöver man kolla med sin barnmorska??

Hej Malin,

Svårt att säga generellt. Barn är olika och rör sig olika mycket. Det kan vara bra att lära känna just ditt barns rörelsevanor i magen för att kunna upptäcka en förändring. Ett tips är att ta en stund varje dag från ca v 24-25, lägga sig ner på sidan och koncentrera sig på att känna barnets rörelser. Bra om detta är ungefär samma tid varje dag, många barn i magen har en lite aktivare period på kvällen då det kan vara lämpligt.

Är du som gravid orolig över ditt barns rörelser eller tycker du märkt av en förändring ska du kontakta din barnmorska.

08.52
Hur ofta dör barn i magen i sverige?

Hej Anna, Ca 1 barn av 250 som föds, dör innan det föds. Dvs ungefär 4 barn dör per 1000 förlossningar i Sverige. Det blir kring 400 barn varje år som dör i magen.

08.52
Var kan man bli igånsatt tidigt nu? Och vem bestämmer om man kan bli det?
Om det är olika på olika ställen så vet man inte vad som gäller????

Hej, De regioner/sjukhus som gått ut med att de ska ändra sina rutiner för igångsättning och börja erbjuda alla igångsättning från v 41+0 är hittills: Falun, Sahlgrenska och Uppsala.

08.53
Detta är gammalt, mycket gammalt. Det hände 1973 respektive 1978.
Mitt första barn sattes igång efter 2veckor. Det blev en komplicerad förlossning, långdragen med dålig hjärtverksamhet. Slutade med sugklocka och syrebrist då flickan hade navelsträngen runt halsen. Då fick jag höra att moderkakan fungerat dåligt sista tiden och att hon tappat i vikt. Trots allt har det gått bra för henne, men jag tror alltid att det kunde varit bättre. Hennes 2 barn som är födda med snitt har båda IQ 130.
Min son som föddes 1978 sattes igång efter 16 dagar och är född efter 17. Den förlossningen gick snabbt och problemfritt. Men han var mycket torr i alla hudveck och detta förklarades då med överburenhet. Vad saknas hos mig eftersom förlossningarna inte startat av sig själv?
Av detta framgår klart att förlossningarna borde startats tidigare. Jag kan inte ha varit ensam om dessa erfarenheter. Varför har man inte tänkt om tidigare?

Hej Inger,

Det är svårt att säga varför vissa förlossningar inte sätter igång av sig själv. Fortfarande vet vi inte exakt vad som startar förlossningen.

Det som hänt sedan 70-talet är att gränsen för igångsättnings har sänkts. Tidigare kunde gravida få gå ända till v 43 innan de sattes igång.

09.44
Jag blev igångsatt efter två veckor 1993, hade gärna sluppit det. Kommer reglerna ändras även i norra Sverige?

Hej Nina, Spädbarnsfonden arbetar för att alla regioner i landet ska erbjuda igångsättning från v 41 + 0.

09.44
Jag är gravid i v. 38 och jag undrar om jag kan nu bestämma själv om jag vill bli igångsatt tidigare nu. Jag bor i Gävleborg och då är det fortfarande efter v. 42. Kan jag bestämma nu själv att få igångsättning redan efter v. 41?

Hej, Du bör ta ett samtal med din barnmorska på mödravården. I möjligaste mån tas hänsyn till den gravidas önskemål.

10.29
Minskade fosterrörelser nämns ofta, men kan ökade fosterrörelser också vara ett tecken på att något är allvarligt fel?

Hej Emma, Det finns studier som visat att en plötslig episod av ökade rörelser också kan vara tecken på att barnet i magen inte mår bra. Plötsliga förändringar i barnets rörelsemönster bör bedömas av barnmorska eller läkare.

Mer om Spädbarnsfonden

Visa

Spädbarnsfonden är en organisation som arbetar för att minska spädbarnsdödligheten i Sverige och förbättra bemötandet av föräldrar och familjer som mist ett litet barn. Organisationen erbjuder samtalsstöd och information till dom som förlorat ett barn.

Källa: spadbarnsfonden.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet